Pictura Bisericii „Sf. Ilie” Fabric Timișoara
Pictura Bisericii „Sf. Ilie” Fabric Timișoara
Pictura murală a fost realizată de Ioan Zaicu care este rezumată la doar 18 icoane reprezentând chipuri de sfinți și scene biblice. În timp s-a constatat că Zaicu nu a pictat singur. Ion Frunzetti susţine că „pentru lucrările secundare, motive decorative, chenare şi unele din draperiile personajelor, Zaicu îşi luase drept ajutor pe un oarecare Putnic, zugrav din Timişoara”[1]. De asemenea, Petru Iucrea – Pribeagul este de părere că la pictarea bisericii din Fabric „datorită sănătăţii sale precare, Zaicu se vede silit să apeleze la un ajutor pe care, greşit unii îl credeau un anonim zugrav timişorean şi care, în realitate a fost fostul coleg de ucenicie de la Bocşa, pictorul Antonie Ştef aflat în ţară între două călătorii în străinătate”. Rodica Vârtaciu Medeleţ arată că la execuţia acestei biserici e posibil să fi fost ajutat şi de „pictorul Gheorghe Putnic din Biserica Albă pe care l-a cunoscut încă în perioada uceniciei”[2]. În susținerea acesora vine și restauratorul Irina Ignat-Mardare.
La doar 16 ani de la realizarea picturii de către Ioan Zaicu, respectiv în anul 1929, Ioachim Miloia propune Consiliului Parohial mai multe intervenții asupra acesteia. Ele au rămas doar în faza de proiect, până în anul 1934 când interiorul bisericii a fost supus unei ample restaurări. Motivul nu a fost cel al vechimii ei, ci el subzistă în izbucnirea unui incendiu care a distrus parțial iconostasul, o parte din icoane și pictura aferentă. Astfel, biserica este renovată în interior în 1936, efectuându-se o nouă zugrăveală şi se completează pictura murală cu 2 panouri (Samarineanca şi Fiul risipitor) în corul bisericii, executate în acelaşi stil şi cu aceleaşi tonalităţi coloristice de pictorul Ioachim Miloia.
Pictura murală şi cea a iconostasului au fost spălate în anul 1964 „şi s-a refăcut parţial zugrăveala de către pictorul bisericesc Viorel Ţigu.
Irina Ignat Mardare este cea care restaurează radical pictura, partea decorativă fiind încredințată lui Viorel Țigu.