Slujba înmormântării

Slujba înmormântării

Slujba înmormântării este o ierurgie care se face în Biserica Ortodoxă pentru creştinii ortodocşi adormiţi întru Domnul, după o rânduială anume stabilită. Pentru creştini, moartea nu este sfârşitul vieţii, ci trecerea în Împărăţia cea veşnică, momentul pentru care creştinii se pregătesc şi care îl aşteaptă cu nădejdea Învierii. Slujba înmormântării reflectează în acelaşi timp tristeţea şi solemnitatea despărţirii sufletului de trup şi nădejdea creştinilor în Hristos şi aşteptarea întâlnirii cu El. Sufletul se desparte de trup, iar trupul „în ţărână se întoarce”.

Slujbele de înmormântare se anunţă la Oficiul parohial

Slujba Parastasului

Slujba Parastasului

Parastasul este o slujbă de pomenire în care Biserica se roagă pentru sufletele celor trecuţi în veşnicie. Partea de căpetenie o alcătuiesc rugăciunile de dezlegare şi iertare, rostite de preot la sfârşitul slujbei, urmate, ca si la înmormântare, de «Veşnica pomenire». Se săvârşeşte în biserică, după Liturghie, iar când e cu putință, si la mormânt. La parastas se aduc întru pomenirea celui răposat coliva, pâine şi vin din care se toarnă jos peste mormântul celui răposat.

Nu se pot face parastase în următoarele zile şi răstimpuri din cursul anului:

  1.  Duminicile de peste an, pentru că Duminica, amintind ziua Învierii Domnului, e zi de bucurie, iar nu de întristare.
  2.  În cele douăsprezece zile dintre Naşterea şi Botezul Domnului. Chiar dacă în unele biserici se fac parastase Duminica, cel puţin în Duminicile Penticostarului, adică în cele dintre Paşti şi Rusalii, nu se cuvine nicidecum să se faca parastase, pentru a nu se întuneca bucuria Praznicului cel Mare al Învierii.
  3.  De la lăsatul secului de carne până la sâmbăta întâia din Postul Mare, sâmbăta Sf. Teodor.
  4.  Din sâmbăta Floriilor până în Duminica Tomii.
  5.  La praznicele împărăteşti sau sărbători mari.

Soroacele de pomenire a morţilor sunt ziua a treia, a noua şi a patruzecea după moarte; la trei, şase şi nouă luni şi la un an după moarte; apoi în fiecare an până la şapte ani după moarte.

Slujba Parastasului de obşte se oficiază la biserica Sf Ilie în fiecare sâmbătă din perioadele permise de Biserică. Pentru parastase individuale, Vă rugăm adresaţi-Vă Oficiului Parohial